• 1116 017-3 kicsi good
  • DSCN8394 kicsi good
  •  MG 3153 kicsi

Siim Kallas uniós közlekedési biztos fogadta a közép- és kelet-európai vasúti vezetőket

.

2011. május 30-án az Európai Bizottság alelnöke és kabinetfőnöke, Henrik Hololei egy órás meghallgatáson fogadta Brüsszelben a közép- és kelet-európai vasúti vezetőket. A Rail Cargo Hungaria Zrt. képviseletében Kovács Imre, az Igazgatóság elnöke, CEO vett részt a tanácskozáson. Az egyeztetés magyarországi meghívottjai közt szerepeltek a Hungrail, a GySEV, a CER és a VPE vezetőségének tagjai is.

 

A brüsszeli székhelyű CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) 79 európai vasútvállalatot és társaságot egyesít. Alapvető céljának a vasúti szektor fejlesztését tartja, mivel a vasúti közlekedést egy hatékony és környezetbarát európai közlekedési rendszer alapjának tekinti. A szervezet ellátja a tagvasutak érdekképviseletét az Európai Unió intézményeivel folytatott párbeszédben, a szükséges uniós források megszerzése érdekében.

 

Az új EU-tagállamok vasúti társaságainak vezetőivel szervezett személyes találkozón olyan aktuális kérdések merültek fel, mint a fair intra- és intermodális összeköttetések biztosítása, az infrastruktúra és a közszolgáltatások megfelelő finanszírozása, vagy a megbízható és minőségi szolgáltatásnyújtás a közlekedési szektorban. A vasúttársaságok anyagi helyzetük bemutatása mellett a pályahálózat-működtetői szerződések szükségességét hangsúlyozták. A témák közt kiemelten jelent meg a hálózat-hozzáférési díjak közúti díjakkal való versenyképességének ügye. Említésre került a szlovák példa, mely szerint 2011 januárjában, Szlovákiában drasztikusan csökkentették a hálózat-hozzáférési díjakat, 10-ről 3 euróra vonatkilométerenként egy 960 bruttótonnás tehervonatra vonatkoztatva, míg a közút díjait a vasútéval gyakorlatilag kiegyenlítették.

 

A Rail Cargo Hungaria Zrt. a térség vezető vasúttársaságaival együttműködésben vett részt a legjelentősebb infrastruktúra-szolgáltatási kérdések megvitatásában. A CER tagjaként a vállalat a döntéshozó vezetőkkel együtt formálja a jövő ágazati megoldásait és kezdeményező résztvevője a közösségi jogalkotás folyamatának.

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.