• 1116 017-3 kicsi good
  • DSCN8394 kicsi good
  •  MG 3153 kicsi

A Rail Cargo Hungaria Zrt. elsőként kapta meg az AEO-tanúsítványt a konszernen belül

.

Egyszerűbb, rövidebb és ritkább vámvizsgálat - 2013. május 22-i hatállyal a NAV kiadta az AEO-tanúsítványt, amelyet így elsőként vehetett át magyar vasútvállat. A Rail Cargo Hungaria a Rail Cargo Group konszernen belül is az első társaság, amely megfelelt az AEO minőségbiztosítási rendszer követelményeinek. Ezzel a példaértékű eredménnyel a vállalat ismét tanúbizonyságát adta: teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy a megrendelői igényeknek maradéktalanul megfeleljen. A tanúsítvány megszerzése újabb mérföldkő a minőségi szolgáltatásnyújtás terén. Egyúttal azt is visszaigazolja, hogy a társaság eleget tesz az érvényben lévő törvényi elvárásoknak. A NAV részéről nagy elismerés a tanúsítvány odaítélése.
Az AEO (Authorised Economic Operator, azaz Engedélyezett Gazdálkodó) tanúsítvány megszerzésére irányuló munkát a Rail Cargo Hungaria Zrt. körülbelül egy éve indította el azzal a stratégiai célkitűzéssel, hogy tovább bővítse, ugyanakkor egyszerűsítse is a partnereinek nyújtott szolgáltatások körét. Az AEO minőségbiztosítási rendszer bevezetője különleges elbírálásban részesül a vámhatóságok részéről.

aeoAz Engedélyezett Gazdálkodó olyan gazdálkodóként definiálható, aki műveletei szempontjából az egész Európai Közösségben megbízhatónak számít, ezért jogosult arra, hogy a Közösség teljes területén kedvezményeket élvezzen. A státuszt valamennyi uniós tagállam vámhatósága elismeri, függetlenül attól, hogy hol állították azt ki. A Közösségen belül 2008 eleje óta kiírásra kerülő tenderek egyik alapkövetelménye a státusz megléte. A vámhatóságok, mint a nemzetközi áruszállítás ellenőrzéséért és felügyeletéért felelős kormányzati szervezetek, egyedülálló helyzetükből adódóan sokat tehetnek a globális kereskedelem biztonságának javítása érdekében, ugyanakkor az adók és vámok beszedése és a kereskedelem megkönnyítése révén hozzájárulnak a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez.

Az Engedélyezett Gazdálkodók különleges státusszal rendelkező gazdasági szereplők, akiket a vámhatóság megbízható partnernek tart, és ezért számukra a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt nyújt.

A tanúsítványnak három típusa van, ezek közül a Rail Cargo Hungaria a „C" tanúsítvány (Customs simplifications – Vámjogi egyszerűsítések) megszerzését tűzte ki célul, amely alapján a vámhatóságok nem vizsgálják újból azon feltételeket, amelyeket az AEO-tanúsítvány kiadásához teljesíteni kellett. Az elektronikus vámeljárások során a tanúsítvánnyal rendelkező gazdálkodó a kockázatelemzés alkalmával előnyöket élvez, ez kevesebb okmány- és áruvizsgálatban ölt testet, ami rövidíti a vámvizsgálat idejét.
A NAV előírását követve a Rail Cargo Hungaria teljes mértékben átvilágította önmagát. A beküldött dokumentáció átvizsgálását követően a NAV kétnapos auditot tartott a helyszínen, amely során a gyakorlatban is be kellett mutatni a rendszereket. A sikeres vizsga azt jelenti, hogy a vasútvállalat minden folyamata jogszerűen és zárt rendszerben, az utasításokat betartva történik. Tehát a Rail Cargo Hungaria működése szigorú mércével mérve is előírásszerű és megbízható.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.