• Vasúti árufuvarozás és logisztika - Rail Cargo Hungária
  • Vasúti árufuvarozás és logisztika -- Rail Cargo Hungária

Logisztikai szolgáltatások

TalkNET - fenntartható közlekedéssel és innovatív megoldásokkal Közép-Európáért

Elindult a három éves TalkNET projekt

A 2017. június 1-jével indult TalkNET projekt célja a fenntartható közlekedés előmozdítása, fejlett, működő, innovatív megoldások kidolgozása az élhetőbb Közép-Európáért. Elnevezése bár az angol Transport And Logistics Stakeholders Network kezdőbetűiből áll össze, a betűszó mégis a párbeszéd lényegét sugallja, amely elengedhetetlen a közlekedés szereplői közötti hatékony együttműködéshez. A Rail Cargo Hungaria Zrt-vel együtt összesen 15 projekttagot számláló kezdeményezés a piaci szereplők közti koordináció fejlesztésére fókuszál annak érdekében, hogy elősegítse a kikötők, szárazföldi terminálok és a fuvarozók közti integrációt, valamint erősítse a hatékony és fenntartható multimodális logisztikai csomópontokat. A program időtartama alatt a multimodális csomópontok hatékonysága és kapcsolatai, valamint az ökoinnovatív megoldások kerülnek górcső alá. A projekt az áruszállítás versenyképességének javítására szolgál, támogatja a terminálirányítás hatékonyságába, új intermodális szolgáltatásokba, az utolsó mérföld kapcsolatokba, alternatív üzemanyagok alkalmazásába és energiahatékony megoldásokba történő beruházásokat. A megközelítés innovatív, a létező infrastruktúrák optimalizálására fókuszál, nem tervez újakat, és a közös megoldások kidolgozását az árufuvarozás szereplőivel szoros együttműködésben valósítja meg. A Rail Cargo Hungaria Zrt. jelentős szakértelemmel rendelkezik ahhoz, hogy egyfajta tudásbázis létrehozásával, a vasút egészének javát szolgáló kutatásokhoz segítséget nyújtson.

Nemzetközi együttműködés
A három évig tartó projektben a Rail Cargo Hungaria Zrt, a magyar Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt.-vel, valamint cseh, horvát, lengyel, német, olasz, szlovák és szlovén partnerekkel szoros együttműködésben valósítja meg a kitűzött célokat. A projekt tagjai a fuvarozás különböző szegmenseit képviselik: vasúttársaságok, szállítmányozó cégek, kikötői hatóságok és kereskedelmi kamarák alkotják a partnerséget. Ezen felül társult partnerek is segítik a kutatást. A csoporton belül a projekt vezető partnere az Észak-Adriai Tengeri Kikötők Hatósága.

Három munkacsomag
A felmerülő feladatokat a projekt három esztendeje alatt végzik el a projekttagok, minden munkacsomag koordinált és hatékony végrehajtásáért egy-egy projekttag a felelős.
Az első feladat a terminálok és kikötők elemzése, azok fejlesztésére vonatkozó javaslatok kidolgozása, amelyet a Rail Cargo Hungaria Zrt. a vasút perspektívájából világít meg. A projektcsoporton belül az olasz Consorzio ZAILOG munkatársai felelősek a feladat végrehajtásáért.
A logisztikai csomópontokat és kikötőket gyakran jellemzi a régi technológiák alkalmazása, melyek nincsenek összhangban a standardokkal, és többek között rossz környezeti hatásokhoz vezetnek. A második munkacsomag kidolgozása lehetőséget ad a logisztikai csomópontok és a kulcsszereplők számára, hogy tökéletesítsék zöldebbé válásra vonatkozó tervüket. Célja az alternatív üzemanyagok (elektromos, LNG/CNG, hybrid) kiértékelése, alkalmazásukhoz szükséges befektetések, valamint az energiafogyasztás csökkentését és az innovációk bemutatását célzó tervek definiálása. Az ökoinnovatív megoldások tanulmányozása során górcső alá veszik az általános magyar és közép-európai mozdonyvezető-képzések gyakorlati részleteit is. A feladatok összehangolt végrehajtásáért a lengyel Codognotto Poland szállítmányozó és logisztikai vállalat felel.
A harmadik modul magyar koordinációban zajlik, a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. vezetésével. Az első két programcsomag kutatásai szerint kidolgozott javaslatok alapján a projekt feladata a szükségletek felmérése, a szükséges oktatási módszer, tananyag kidolgozása lesz, amely a három éves periódust zárja. A Rail Cargo Hungaria Zrt. feladata többek között egy mozdonyvezető-mintaképzés megszervezése és lebonyolítása. Az elkészülő tananyagot nem csak a Rail Cargo Hungaria munkatársai számára állítják össze, hanem nyilvánosan hozzáférhetővé és általánossá teszik más vasúttársaságok számára is.
A három munkacsomagon túl a projekt negyedik része az úgynevezett kommunikációs csomag, amely felelős partnere a szlovák Public ports jsc, célja minél több tapasztalat gyűjtése, minél nagyobb nyilvánosság bevonása. Minden transznacionális projekt fontos eleme, hogy a közvélemény számára megismerhető legyen. A feladatok végrehajtása során a 15 projektpartner kötelessége, hogy bevonja a piaci szereplőket is, nyilvánossá tegye a programokat, feladatokat, eredményeket, bevonja a szállítmányozókat, az érintett vasutakat, a többi piaci szereplőt, hatóságokat, minisztériumokat is.

 

A TalkNET számokban

 

További információk a projektről az alábbi weboldalon elérhetőek:

http://www.interreg-central.eu/Content.Node/TalkNET.html

 

 

Rail Cargo Group hírlevél

rcg hirlevel huA Rail Cargo Group havonta megjelenő elektronikus hírlevele a vállalatcsoport aktualitásairól, eseményeiről tájékoztatja Önt. Éljen a lehetőséggel, és szerezzen első kézből információt: regisztráljon hírlevelünkre, hogy szolgáltatásainkról, rendezvényeinkről, vállalati híreinkről értesüljön! 

 

 

A hírlevelek alján szereplő link segítségével bármikor leiratkozhat.  A Rail Cargo Group hírlevél archívuma itt tekinthető meg.

Feliratkozom a Rail Cargo Group hírlevelére

 

Gyakornoki program

Gyakornoki program: tehetséggondozás a Rail Cargo Groupnál

A Rail Cargo Group 2013 óta indít gyakornoki programot diplomás pályakezdők számára, 18 hónap határozott időtartamra. A Rail Cargo Hungaria Zrt. a Rail Cargo Group tagjaként, Európa második legnagyobb vasúti árufuvarozó társaságának részeként koordinálja a gyakornoki programot Magyarország és Ausztria között.

A cél, hogy a gyakorlati idő végére szakmailag felkészült, önálló munkavégzésre képes munkatársak álljanak munkába. A projekt hatékonyan támogatja a vállalatot abban, hogy stratégiai céljai megvalósításához képzett, németül jól beszélő, tehetséges, elkötelezett, szakmájuk iránt elhivatott munkavállalókkal erősítse csapatát.

A gyakornoki programra jelentkezők három lépcsős, német és magyar nyelven történő kiválasztásban vesznek részt. A felvételt nyert gyakornokok a projekt részeként többféle képzést, szaknyelvi felkészítést kapnak, majd munkába állnak Budapesten illetve Bécsben. Így olyan gyakorlatorientált tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek később számos ajtót nyithatnak meg előttük a vasúti árufuvarozás területén.

Az aktuális gyakornoki programunkról a Karrier menüpont alatt tájékozódhat.

A gyakornoki programmal kapcsolatos hírek: 

2016. május 13.: pdfIndulj el a Rail Cargo Group gyakornoki programjával!

 2015. augusztus 31.: pdfÚjabb gyakornoki program indul

2014. szeptember 3.:pdfHétfőn négy új gyakornokkal bővült a Rail Cargo Hungaria csapata

2014. július 2.: pdfRCG gyakornoki program: várost cseréltek gyakornokaink

2014. május 30.:pdfGyakornoki program: félidős értékelés

2014. május 27.: pdfÖsszel indul az új gyakornoki program

2014. február 13.: pdfTerületi tanulmányút

2014. január 15.: pdfMegkezdte bécsi munkáját az első gyakornok

2014 január 8.: pdfA gyakornoki képzés újabb állomása Záhony volt

2013. november 18.: pdfGyakornoki programot indított a Rail Cargo Group

GIFT


gift hu_1Zöldebb közlekedés: szinkronban az EU elvárásaival

A GIFT célja, hogy meghatározzon egy, a délkelet-európai térség egészét lefedő innovatív és integrált útvonaltérképet a hatékony zöld közlekedési folyosók létrehozására. A GIFT-projekt három páneurópai közlekedési folyosót (IV., V. és VII.) vesz vizsgálat alá.

  

 

gift hu_2

 A Rail Cargo Hungaria Zrt. szerepvállalása

Magyarország piacvezető vasúti vállalata a környezettudatosságra kiemelt értékként tekint, így örömmel csatlakozott a projekthez.

 

 

A GIFT projektről és a Rail Cargo Hungaria szerepvállalásáról többet is megtudhat ezen a linken

 

A GIFT projekttel kapcsolatban kiadott sajtóközlemények: 

2014. 11. 26: pdfZöld árufuvarozási folyosók jönnek létre

2014. 04. 23: pdfÚjabb előrelépés a GIFT projektben

2013. 11. 08: pdfFejlesztési javaslatok környezetkímélő áruszállítási folyosók létrehozására

2013. 02. 20: pdfNemzetközi találkozó Budapesten – újabb lépés a GIFT projekt sikeres megvalósításáért