• 1116 017-3 kicsi good
  • DSCN8394 kicsi good
  •  MG 3153 kicsi

Colpofer konferencia: ágazati együttműködés a vasúti vagyonbiztonság fokozásáért

.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. és a MÁV Zrt. közös szervezésében került sor Budapesten a Pán-európai X. korridor biztonságával foglalkozó munkacsoport legutóbbi értekezletére. A munkacsoport (képünkön) a régió - Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Bulgária, és Magyarország - vagyonvédelmi és közlekedésbiztonsági szervezeteinek együttműködési fóruma, amelyben vállalatunk részvétele az országunkon áthaladó jelentős áruforgalom miatt kiemelten fontos. A találkozón a Rail Cargo Hungaria Zrt.-t Berecz Árpád vasútbiztonsági és védelmi vezető képviselte.

A konferencia első napját a horvát vasutak biztonsági vezetője, a munkacsoport vezetője, Dubravko Zoricic, valamint a MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatóságának vezetője, dr. Túrós András nyitotta meg. A megfigyelőként meghívott GySEV képviseletében dr. Tóth Emil biztonsági vezető ismertette a társaság biztonsági szervezetét, majd azt követően minden résztvevő társaság, szervezet illetékes szakembere átfogó képet adott saját országuk vasúti vagyonvédelmi helyzetéről.  

Az ORFK Rendészeti Főigazgatóságának ezredese, Vikor István a vasúti bűncselekmények rendőrségi aspektusát vázolta fel, a MÁV kommunikációs szakértője, Tóth Dezső a graffitik ellen tett intézkedésekről számolt be, a MÁV vagyonvédelmi osztályvezetője, Csere László pedig az utasok és a jegyvizsgálók személyi védelméről tartott előadást. Mindezek után az egyik leghangsúlyosabb téma, a Pán-európai X. korridor biztonságát növelő projekt megalakítására vonatkozó javaslat került napirendre, amelyet a résztvevők egyöntetűen meghatározó jelentőségűnek értékeltek.

A projekt célja, hogy összefogja és egységes keretek között koordinálja az információáramlást a csatlakozó európai országok vasútbiztonsági szervezetei, a rendőrség, illetve a magánbiztonsági szolgálatok között, valamint a személyszállítás és az árufuvarozás terén segítse a biztonság érdekében tett közös megelőző, elhárító megoldások kidolgozását. További cél, hogy a tranzitforgalomra vonatkozóan rizikó- és kockázatelemzést dolgozzanak ki a felek, illetve a csempészés, dézsmálás és terror elleni védekezés kollektív kezelésére is javaslatot tegyenek. A munkacsoport kiemelt feladatának tekinti, hogy elősegítse a projektben résztvevő vasutak vasútvédelmi és biztonsági szervezetei közötti hatékony kapcsolattartást és a folyamatos együttműködést. Ennek a célkitűzés-nek a megvalósításához szervesen kapcsolódik a Rail Cargo Hungaria Zrt. legújabb fejlesztése, a GPS alapú vasúti kocsinyitás-érzékelő és -jelző rendszer, amelynek működését és fontosságát Berecz Árpád (képünk jobb oldalán) a konferencia második napján, a technikai előadás keretében mutatatta be a résztvevőknek. (A biztonsági rendszer használatának tapasztalatairól a későbbiekben - az első alkalmazásokat követően - számolunk be kollégáinknak.)

A konferencia eredményeit összegezve a fentiek mellett az is kiemelten fontos, hogy a munkacsoport egyhangúan megszavazta állandó és rendes tagságunkat az együttműködési fórum munkájában. A munkacsoport következő értekezletének megrendezését a bosnyák vasúttársaság (ZFBiH) vállalta, amelynek szeptemberben Szarajevó ad otthont.

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.