• 1116 017-3 kicsi good
  • DSCN8394 kicsi good
  •  MG 3153 kicsi

Tájékoztató az új vámkódex bevezetéséről

.

Tisztelt Partnerünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2016. május 1-én hatályba lépett az Uniós Vámkódex és vonatkozó rendeletei, valamint az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény és annak rendeletei, így ekkortól kezdődően megszűnt az SZMGSZ fuvarlevél vámokmány jellege.
Ez azt jelenti, hogy SZMGSZ forgalomban megszűnt a fuvarozók garancia mentessége. Ennek hatására jelentősen változnak a Rail Cargo Hungaria Zrt. (továbbiakban: RCH) által vasúton fuvarozott nem uniós áruk kezeléséhez kapcsolódó költségviselői feladatok is.

CIM és CIM/SZMGSZ fuvarlevélnél továbbra is csak abban az esetben lehet garanciamentesen árutovábbítást végezni, amennyiben a fuvarozásban részes vasutak mindegyike teljesíti az egyszerűsítés feltételeit.

Az Európai Unió külső határain belépő, nem uniós küldemények árutovábbítása esetében azok vámterhének biztosítására ügyfeleinknek az alábbi három lehetőséget ajánljuk:

  • Ügyfeleink a küldeményeket – RCH megbízásával- szabad forgalomba helyezhetik a határállomáson, vagy
  • Ügyfeleink saját maguk biztosíthatják a küldeményükhöz kapcsolódó garanciát, amellyel az RCH kezdeményezheti az árutovábbítást, vagy
  • Külön megállapodás alapján az RCH vállalja a küldemények továbbításához szükséges vámgarancia biztosítását. (Úgynevezett „érzékeny" áruk továbbításához az RCH nem vállalja a vámgarancia nyújtását.)

 Az utóbbi két lehetőség esetben a költségviselőnek kell gondoskodnia arról, hogy a küldemények határállomásra érkezése előtt az adott határon az RCH rendelkezésére álljanak az árutovábbításhoz szükséges okmányok. Az RCH áruforgalmi korlátozást adott ki azon nem uniós áruk átvételére, amelyeket nem kísér vámszámla.

Az RCH a vámgarancia biztosítását az alábbiak szerinti külön díj megfizetése mellett vállalja:

a vámteher mértéke szállítóeszközönként        vámgarancia szolgáltatásának díja
2 millió Ft-ig 5000 Ft/szállítóeszköz (kocsi, UTI)
2-10 millió Ft között 8000 Ft /szállítóeszköz (kocsi, UTI)
10-25 millió Ft között 12000 Ft /szállítóeszköz (kocsi, UTI)
25 millió Ft felett külön megállapodás alapján.

 

 

 

 

A Záhony, Eperjeske-Átrakó, Komoró, Mándok és Tuzsér rendeltetési állomásra, az RCH által SZMGSZ fuvarlevéllel fuvarozott küldemények esetén, az árutovábbításhoz az RCH által nyújtott garancia díjmentes, amennyiben az árutovábbítási eljárás 72 órán belül befejeződik.

A szolgáltatás megrendeléséhez szükséges formanyomtatvány honlapunkon magyar/német/angol nyelveken elérhető.

A belföldi feladási állomásokon feladni kívánt, nem uniós áruknál az RCH a szolgáltatási helyein nem nyújt az ügyfelek felé vámszolgáltatást. Kizárólag Kelebia, Záhony, Eperjeske határállomásokon vehető igénybe ez a szolgáltatásunk.
Az RCH a rendeltetési állomásokon a küldemények kiszolgáltatását - a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően - csak a vám elé állítás után engedélyezi.

Kérjük, hogy a fentiekben leírt változásokat fuvarfeladataik tervezésekor figyelembe venni szíveskedjenek.

 

A dokumentum teljes szövege pdfitt tekinthető meg.

Megbízás vámgarancia szolgáltatására pdfformanyomtatvány letöltése (kézi kitöltéshez)

Megbízás vámgarancia szolgáltatására formanyomtatvány letöltése (gépi kitöltéshez, dotx formátum) 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.